Telefon
(+420) 558 438 210

Revize záchytného systému

14.7.2024

Záchytné systémy na střechách jsou klíčové pro zajištění bezpečnosti pracovníků při práci ve výškách. Zajišťují ochranu proti pádům a minimalizují rizika spojená s prací na střechách a dalších vyvýšených plochách. Pro zajištění jejich správné funkčnosti a dlouhodobé spolehlivosti je nutné provádět pravidelné revize a údržbu těchto systémů.

Proč jsou revize důležité?

Revize záchytného systému je proces, který zajišťuje, že všechny komponenty systému jsou v pořádku a plně funkční. Bez pravidelných kontrol by mohlo dojít k opotřebení nebo poškození součástí, což by mohlo vést k selhání systému v kritickém okamžiku. Revize zajišťují:

  1. Bezpečnost pracovníků: Pravidelná kontrola zajišťuje, že systém poskytuje adekvátní ochranu proti pádu.
  2. Shodu s normami: EN 795 je evropská norma, která stanovuje požadavky na záchytné systémy. Pravidelnými revizemi zajistíte, že váš systém je v souladu s touto normou.
  3. Právní jistotu: V České republice je zákonem stanovena povinnost zaměstnavatele zajistit bezpečnost pracovníků. Revize jsou důležitým krokem k plnění této povinnosti.
  4. Dlouhou životnost systému: Pravidelná údržba a kontrola prodlužuje životnost záchytného systému a chrání vaši investici.

Jak často provádět revize?

Podle normy EN 795 a českých předpisů by měly být revize prováděny alespoň jednou ročně. V některých případech může být vhodné provádět kontroly častěji, zejména pokud jsou systémy vystaveny extrémním podmínkám nebo intenzivnímu používání.

Co zahrnuje revize záchytného systému?

Revize záchytného systému zahrnuje několik klíčových kroků:

  1. Vizualní kontrola: Ověření, zda nejsou viditelně poškozené komponenty, jako jsou kotvicí body, lana, karabiny nebo tlumiče pádu.
  2. Kontrola spojení a upevnění: Ověření, že všechny spoje a upevnění jsou pevné a bezpečné.
  3. Funkční testy: Provedení testů, které ověří funkčnost systému při simulovaných podmínkách pádu.
  4. Dokumentace: Vedení záznamů o provedené revizi, zjištěných závadách a provedených opravách.

Kdo by měl provádět revize?

Revize by měly být prováděny kvalifikovanými odborníky s dostatečnými znalostmi a zkušenostmi s daným typem záchytného systému. Naše firma nabízí kompletní servis zahrnující pravidelné revize, údržbu a opravy záchytných systémů v souladu s normou EN 795.

Revize záchytného systému je nezbytnou součástí bezpečnosti práce na střechách a dalších vyvýšených plochách. Pravidelná kontrola zajišťuje bezpečnost pracovníků, soulad s právními předpisy a dlouhou životnost systému. Nezapomínejte na důležitost pravidelných revizí a svěřte tuto činnost odborníkům, aby vaše systémy fungovaly vždy spolehlivě a bezpečně.

Pokud potřebujete provést revizi záchytného systému nebo máte jakékoli dotazy ohledně bezpečnosti práce ve výškách, neváhejte nás kontaktovat. Naše firma vám ráda poskytne profesionální služby a odborné poradenství.